Maurice en Fos de Vos

Mijn naam is Maurice en ik ben geboren in een dorpje in het zuiden van Nederland. In mijn jonge jaren was ik zeer beweeglijk. Op school, in de klas of aan de eettafel had ik moeite met stilzitten. Mijn concentratie was snel weg. Concentreren kostte mij vroeger, en eigenlijk nu ook nog, veel moeite. Mijn ouders hadden het al heel vroeg in de gaten, bewegen was de oplossing voor mij. Mijn ouders stuurde me na school meteen naar buiten en ik bleef buiten totdat we moesten eten. Na het eten ging ik weer naar buiten en ik moest binnen zijn als de lantaarnlampen aangingen. Soms gingen de lantaarnlampen waar ik toevallig speelde, later aan dan die bij mijn ouders :).

 

Op school keek ik altijd uit naar de gymles en pauzes, want daar kon ik fijn bewegen en spelen. Ik ben nu 35, maar toen ik op de basisschool zat was er nog geen bewegen in de klas. Het was moeite doen om de les uit te zitten en ik leefde van pauze tot pauze. Ook van bewegend leren had men toentertijd nog nooit van gehoord. Mijn gehele basisschoolperiode stond in het teken van spelen, bewegen en sporten. Na de basisschool ben ik naar de Havo gegaan. Ook in deze periode speelde ik graag buiten. Mijn ouders stuurde me na school nog altijd naar buiten. Erg actief waren de lessen niet. Soms wel 2 uur lang stil zitten en ook nog eens informatie opslaan, pff! Het enige extra beweegmomentje op de middelbare school was het lopen naar een ander klaslokaal.

 

Na 4 Havo ben ik naar het CIOS Sittard gegaan. Deze opleiding paste op dat moment perfect bij me. De hele dag sporten en bewegen, bezig zijn met je klasgenoten en interessante dingen leren. Het CIOS en mijn klasgenoten hebben me laten ontwikkelen en daar ben ik begonnen om een visie te krijgen op het leven en op ons onderwijs. Tijdens mijn CIOS opleiding ben ik fan geworden van fitness en het fysieke menselijke lichaam. Tot op de dag van vandaag fitness ik graag en ben ik bezig met de fysieke en mentale gezondheid van mezelf. Het werd al snel duidelijk dat ik na het CIOS wilde door studeren, ik wilde meer weten en leren. Ik ging naar de Sporthogeschool in Tilburg. Ik wilde gymdocent worden en me specialiseren in Speciaal Onderwijs. In Tilburg bleef ik werken aan mijn visie en kijk op het leven, mede door de minor Filosofie die ik gedaan heb. Het studentenleven beviel mij soms iets te goed. Desalniettemin heb ik mooie jaren gekend in Tilburg.

Na mijn afgeronde HBO opleiding ben ik werk gaan zoeken in het zuiden van het land. Ik heb verschillende leuke banen gehad als personal trainer, individuele begeleider voor kinderen met autisme gericht op sport en bewegen, combinatiefunctionaris sport bij de gemeente en bewegingsagoog in een revalidatiekliniek. Tijdens mijn werkcarrière ben ik in contact gekomen en heb ik samengewerkt met verschillende interessante en vakkundige (sport)mensen. Met de huidige kennis op het gebied van bewegend leren, het wetenschappelijke bewijs hiervoor en mijn ervaring als zittende stuiterbal in een klas heb ik fitteropschool.nl opgericht. FOS staat voor Fitter Op School en is alles omvattend. Fitter kun je fysiek worden, maar ook mentaal. Ik denk dat de basisschoolleeftijd hier cruciaal voor is. Dit is een ideale leeftijd om hier een goede basis voor te leggen. Ik denk dat bewegen de sleutel is tot succes. Fos de vos is onze mascotte en hij heeft al tal van beweegfilmpjes gemaakt. Deze energizers zijn gratis te vinden op ons Youtube kanaal (www.youtube.com/fitteropschoolnl). Ik vind dat bewegen in de klas een vast onderdeel moet worden in de dagelijkse schoolplanning. Twee tot drie keer per dag bewegen in de klas moet de norm worden. Het mentale stukje probeer ik door middel van Rots&Watertrainingen te verbeteren. Door bewegen en sporten word je zelfverzekerder en leer je je lijf beter te begrijpen en te gebruiken. Deze skills heb je nodig tijdens communicatie en in sociale situaties.

 

Ik heb de FOS matten ontwikkeld, omdat ik graag meer beleving wil creëren tijdens het leerproces van kinderen. De lessen moeten uitdagend en actief zijn. Met de huidige kennis dat bewegend leren de leerprestaties verbetert, mag wat mij betreft de FOS matten niet ontbreken tijdens het leren.  


Ik hoop dat jullie deze visie ook uitdragen en met mij delen!!

 

Alvast bedankt voor de interesse in onze producten en ik heet je graag welkom bij de FOS familie!